28 juni 2011

CHOKLADBISKVIER och KALLJÄSTA BULLAR

Till biskvierna:
250 g mandelmassa
1dl strösocker
1 äggvita

Smörkräm:
100 g mjölkfritt margarin
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
2 msk kakao

Till garnering:
250 g mörk choklad (70-80) procent)

ca 22 st
1.Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper
på en plåt.
2.Riv mandelmassan. Blanda med strösocker och rör
ner äggvitan. Arbeta ihop till en slät massa.
3.Klicka ut smeten på plåten till runda bottnar med cirka en femkronas storlek.
Gör dem inte för stora, eftersom de  kommer att flyta ut något i ugnen.
Grädda i ungefär 10 minuter.
4. När kakorna är färdiggräddade, lossa dem genast från plåten och låt kallna.
5. Vispa ihop smör, florsocker och äggula till en smidig smet.
6. Vänd kakorna upp och ner så att den platta undersidan kommer uppåt.
Bred på smörkrämen i en toppig form.
Låt stå i kylskåp i minst en timme.
7. Smält chokladen i en kastrull i ett vattenbad och doppa biskvierna.
Låt svalna och förvara kakorna i kyl -eller frysskåp.

Lycka till!

KALLJÄSTA BULLAR
(ca 25st)

40g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumstempererat mjölkfritt margarin
1msk socker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Pensling:
ägg

Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten

1..Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst.
2.Rör ihop matfettet, delat i mindre bitar, sockret och mjölet i en skål för sig.
  Häll ner mjölk-och jästblandningen i bunken. Arbeta ihop till en smidig deg.
3.Kavla ut till en stor rektangulär fyrkant, på en mjölad arbetsbänk.
4.Rör samman ingredienserna till fyllningen och bred ut den på fyrkanten..
5. Rulla degen som till en rulltårta. Skär i skivor och lägg på plåten i pappersformar.
6. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 1och 1/2 tim.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Grädda dem i övre delen av ugnen ca 8-10 min.
9. Låt bullarna kallna utan bakduk på galler.
Glasera med florsockerglasyr.

Lycka till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar