18 juli 2011

Röda vinbär med sting av ingefära och kanel.

Sylt med röda vinbär

ca 1-11/4 liter färdig sylt

2 liter färska röda vinbär,
gärna även några omogna
2cm färsk ingefära
1kanelstång
1/2dl vatten
8dl socker
2 msk natriumbensoat



Repa bären och rensa bort blad och stjälkar.

Skala ingefäran och finstrimla den. Koka vinbär, vatten, ingefära och kanelstång under lock i 10 min.
Drag från värmen, ta ur kanelstången och rör i sockret lite i taget.
Koka bär, ingefära och socker kraftigt utan lock i 15 min.
Sylten blir tjockare om man kokar i ytterligare 5 min.
Häll direkt upp i varma burkar, som legat i hett vatten med bensoat.
Häll ända upp. Torka av kanten och sätt genast på lock.
Vänd burken upp och ner. Låt stå i cirka 5 min, vänd tillbaka och låt kallna.
Förvara syltburkarna mörkt annars tappar sylten färgen.

Sylten passar såväl till pannkaka som till glass och söndagsstek.

(receptet är från DN:s provkök)
Foto. Gun Nordahl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar